Untitled document
Autentificare    

ISTORICUL UNITATII


Privind retrospectiv dezvoltarea Invatamantului in orasul Campeni semnalam faptul ca este atestat documentar inca din anul 1785, iar in anul 1985 au fost organizate manifestari prilejuite de aniversarea a 200 de ani de la infiintarea primei scoli romanesti din Campeni.

Invatamantul gimnazial in Campeni a luat fiinta in anul 1922 sub numele de "Gimnaziu Horea" care a functionat pana in 1930. In anul 1945 se reinfiinteaza gimnaziul care functioneaza pana in 1948 cand, pe baza reformei Invatamantului se transforma in scoala elementara de 7 ani care a functionat pana in prezent cu unele modificari aduse pe parcursul anilor determinate de schimbarea duratei de scolarizare.

Invatamantul liceal ia fiinta in anul 1961 functionand impreuna cu scoala elementara pana in anul 1977. Profilul a fost real-uman. In 1977 se uneste cu scoala profesionala si se separa de clasele I-VIII si va functiona ca Grup scolar de prelucrare a lemnului, care pe langa profiluri de specialitati (operator prelucrarea lemnului, mecanizator exploatari forestiere, mecanic) are si cate o clasa de teoretic (matematica fizica). Incepând cu anul 1990, liceul revine la profilul initial de liceu teoretic cu profiluri de real si uman, pe langa care se dezvolta si clasele de profil economic (specializari finante – contabilitate si alimentatie publica). Se separa in acest an de Scoala profesionala, ce devine unitate distincta, care ulterior se transforma in Grup Scolar Forestier.

Din septembrie 1999, ca urmare a rezultatelor obtinute de elevi si cadrele didactice, unitatii i se atribuie statutul de Colegiul National "Avram Iancu" Câmpeni. In aceste conditii incepand cu anul scolar 2000-2001 functioneaza in colegiu si clasele de gimnaziu cu predare intensiva a limbii engleze.

Colegiul National "Avram Iancu" Campeni este o unitate de invatamant liceal cu o istorie de 43 de ani, care scolarizeaza elevii din Bazinul vaii Ariesului – numai la invatamantul de azi, dar care din anul 2000, odata cu transformarea din "Liceul teoretic Avram Iancu" Campeni in "Colegiul National Avram Iancu", Campeni, scolarizeaza si elevi în ciclul gimnazial, venind in acest fel in sprijinul absolventilor de ciclu primar din zona (Albac,Vadu-Motilor, Mihoiesti, Ponorel Sohodol, Campeni, Bistra) care au posibilitatea sa se instruiasca cu un personal didactic calificat în domeniul limbilor moderne, a Informaticii si nu numai.

Daca la inceputul existentei sale, in fiecare an de studiu existau cel mult 3 clase paralele de profil real si uman, incepand din anul 1977, odata cu transformarea în "Liceu industrial" si pana in prezent, numarul claselor din fiecare an de studiu a oscilat intre 6-8 clase de diferite profile. Colegiul National "Avram Iancu" Campeni dispune de un internat scolar cu 50 de locuri de cazare, de o cantina scolara unde pot servi masa 60 de elevi pe serie, si care dispune de un sistem propriu de incalzire (O.C.T. cu combustibil) si furnizare a apei calde pentru elevii interni.

Dispunem si de o baza combustibil si furnizare a apei calde pentru elevii interni.

Dispunem si de o baza practica, pentru instruirea practica a elevilor de filiera tehnologica, specializarea Turism si alimentatie publica, clase care din anul scolar 2003-2004 sunt în lichidare.


Copyrights © Marc Paul si Potinteu Crinela. Coordonatori: prof. Berindeie Virgil si prof. Berindeie Elena